Marko Roblek: Tek kot način druženja

Marko Roblek je organizator tekaške prireditve Nočna desetka, ki se letos odvija že dvanajstič na Bledu. Poleg tega vodi Viteze dobrega teka, ki so ena najbolj prepoznavnih rekreativnih skupin, ki se od ostalih ločijo po svojem edinstvenem in originalnem navijanju ter zabavni udeležbi na športnih prireditvah. Skupaj poleg teka tudi kolesarijo, hodijo v hribe in podobno. Je tudi eden od podpornikov in začetnik bosega teka v Sloveniji. Za nas je spregovoril o teku kot načinu druženja.

»Tek v osnovi ni ekipni šport, vendar pa zagotovo združuje ljudi iz najrazličnejših socialnih ozadij s skupnim interesom po aktivnem preživljanju prostega časa. Dober primer tega so organizirane športne vadbe – na splošno ali pred pomembnejšimi maratoni, tako kot imate to organizirano pri Konjiškem maratonu v sklopu Konjiške atletske šole. Možnost za druženje nam dajejo tudi tekaške prireditve, torej maratoni. Že med samim tekom se nekako ‘družiš’ z ostalimi tekači, čutiš utrip prireditve. Ko tečeš z ostalimi in se počutiš kot del nečesa veliko večjega od sebe, dobiš občutek pripadnosti. Po pretečenih kilometrih pa se seveda tudi v resnici ‘podružiš’ z ostalimi tekači, si izmenjaš mnenja o prireditvi, srečaš ljudi, ki jih že dolgo nisi in nadoknadiš izgubljeni čas. In to je čar teka – sklepanje in utrjevanje vezi, in ne zgolj tekmovanje.

Posameznik si lahko trening ustvari tudi sam, v svojem prostem času, k temu pa povabi tudi svoje prijatelje, partnerja, družino … Skupaj tako dobijo zagon za daljše trajanje vadbe ter tudi povečajo možnost, da ga bodo v kratkem spet opravili. Je idealna priložnost za poglabljanje vezi, saj šport poveča izločanje endorfinov ali hormonov sreče in tako si ljudje kljub stresnemu tempu lahko oddahnejo in se družijo v sproščenem duhu.«

Scroll to Top