Pomen atletike za priprave v drugih športih

Tamara Zidanšek je 20-letna teniška igralka iz Slovenskih Konjic. S tenisom je pričela pri 8 letih in že takrat se je videl njen opazen talent. Danes tako sodi med najboljše teniške igralke v slovenskem prostoru, vztrajno pa se prebija tudi na svetovni vrh. Tekmuje na največjih teniških turnirjih na svetu, kjer je že začela tudi z nizanjem zmag. Na svetovni lestvici je bila najvišje na 132. mestu.

Ker ji je atletika od nekdaj pomenila veliko, je že pred dvema letoma postala tudi ambasadorka velikega športnega dogodka v rodnem mestu, Konjiškega maratona. Za portal teci.si je povedala, kako sta s kraljico športov, atletiko, povezani v času njenih priprav na velika teniška tekmovanja.

»Kot mlajša sem se vedno spraševala, kako priti na sam vrh. Ob televizijskih prenosih je vse izgledalo zelo enostavno, šele ko sem se sama resno podala v tenis, sem ugotovila, koliko truda in priprav je potrebnih, da na koncu odigraš popolno tekmo. Trening tenisa ni samo igra, kjer udarjaš žogico z loparjem, je veliko več. Zelo je pomembna fizična priprava, ki jo osvajam z atletiko. Atletika je osnova za vse športe, v zelo mladih letih sem jo tudi trenirala in mislim, da mi je dala veliko. Tudi v drugih športih je tako, je osnova za vse:

  • kondicijo,
  • eksplozivnost,
  • moč,
  • stabilizacijo,
  • koordinacijo

Atletika nudi vse te komponente in še več. Mislim, da za večino športov, če ne celo za vse, potrebna  atletska osnova. Brez komponent, ki jih daje kraljica športov, ne prideš daleč. Do določene točke gre tudi brez tega, vendar hitro ugotoviš, da za sam vrh to ni dovolj. Vsi vrhunski športniki imajo poleg trenerja svoje panoge še kondicijskega trenerja, ki je po navadi atlet, oz. se na atletiko vsaj spozna. Šele zdaj razumem, zakaj atletiki pravijo kraljica športov in kako pomembna je za vse športe.«

Tamara Zidanšek

 

 

Scroll to Top