Tomaž Popovič – Šport za otroke pozitiven ali ne?

Tomaž Popovič je že tretje leto ravnatelj vrtca v Slovenskih Konjicah, njegove izkušnje s približevanjem gibanja otrokom pa so se začele nabirati že vrsto poprej, zato vpliv, ki ga ima na otroke šport, dobro pozna iz prve roke.

 »Šport na otroke vsekakor deluje sproščujoče, sploh na prehodu v osnovno šolo. Takrat se morajo naučiti sedeti pri miru in poslušati, zato jim šport pomaga, da se znebijo odvečne energije, ki se jim je nakopičila čez dan. Šport jim tudi pomaga, da se naučijo sprejemati zmage in poraze, čeprav tekmovalne športe v zgodnjem otroštvu odsvetujemo, saj otroci še ne razumejo toliko koncepta športnega duha ter pomena sodelovanja, zato imajo velike težave s porazi.

Pomembno je, da otrok sam izrazi željo po sodelovanju pri športu, da se ga v to ne sili, saj s tem lahko dobi odpor. Otroci bodo dostikrat hoteli prenehati s športom, sploh če bodo na kakšnem tekmovanju neuspešni. Takrat je pomembno, da jim starši pokažejo, da ni pomembna le zmaga, da so ponosni na njihove dosežke in da jih podpirajo. Treba jim je vzbuditi željo po vztrajanju, vendar ne za vsako silo.

Če povzamem, šport pomembno vpliva na otrokov razvoj, tako fizični kot tudi miselni, saj se nauči organizacije, odgovornosti, dobi občutek pripadnosti in se nauči sprejemati tudi kritike. Ravno zato poskušamo približati šport tudi otrokom v vrtcu Slovenske Konjice.«

Scroll to Top