Igor Drakulič – Vpliv teka na kraj

Igor Drakulič je organizator Teka štirih mostov, ki je letošnjega junija v Škofji Loki potekal že sedmič. Posebnost njihovega teka je, da poteka ob nočnem času in da, kot je razvidno tudi iz imena, pri teku prečkajo štiri mostove. Udeleženci imajo na voljo 10-kilometrsko traso ali pa štafete, ki jih sestavljajo dvočlanske ekipe. Še ena posebnost je, da je število tekačev omejeno na 1511, saj je tisto leto Škofjo Loko prizadel hud potres.

»Vpliv tekaških prireditev na kraj je zagotovo velik, saj pomembno izoblikuje ali pa nadgradi športno podobo kraja. Nekoč je bil tek za rekreacijo nekaj, kar je počela le peščica in še ta zgolj izjemoma. Dandanes skorajda ni več kraja, kjer ne bi na cesti videli tekača, tako v lepem kot v slabem vremenu. To nam da vedeti, da je tek postal bolj sprejemljiv in dostopen širši množici, postal je tudi neke vrste trend.

Tekaške prireditve so omogočile ravno to, saj so k teku privabile večje množice ljudi, ki tako niso več izstopali s svojim hobijem. Lahko bi rekli, da se ponekod zaradi športnega udejstvovanja izboljšuje tudi infrastruktura, atraktivne postanejo nove poti, ali pa tiste, ki so bile nekoč že pozabljene. Ravno zato je tek pomemben faktor pri oblikovanju krajev.«

 

Foto: Tomaž Lunder

Scroll to Top