Peter Kavčič: V čem se med seboj tekaške prireditve najbolj razlikujejo?

Peter Kavčič je športni komentator, ki ga javnost pozna predvsem po komentatorskih prenosih atletskih, gimnastičnih in nekaterih drugih športnih tekmovanj. Peter je tudi profesor športne vzgoje na osnovni šoli in navdušen tekač.

Glede na to, da sem športni novinar, sem v svoji karieri videl in obiskal že mnogo športnih prireditev. Med njimi morda celo največ tekaških. Atletika je šport, ki me spremlja že iz otroštva in brez nje nikakor ne gre niti danes. Ko sem pred 6 leti dobil klic, da me želijo kot povezovalca na takrat 1. Konjiškem maratonu, sem bil zelo vesel. Še ena tekaška zgodba, v kateri bom zapisan tudi jaz, sem si mislil. Nisem rabil veliko oklevati, da sem sodelovanje potrdil. Konjiški maraton je res maraton z dušo, za ta maraton dihajo cele Konjice.

Tekaške prireditve potekajo vse približno po istem kopitu, prevzem številk, start na določeno razdaljo, podelitev priznanj, dogajanje po koncu prireditve. Pa vendar se na vsaki športni prireditvi čuti drugačna atmosfera. Vem, da je vsaka takšna prireditev izredno odvisna od finančnih sposobnosti prireditelja, pa vendar sem že doživel tudi to, da je kljub malo razpoložljivih sredstev uspelo izpeljati izjemno prireditev. Veliko je na samih ljudeh, na povezanosti mesta s tekom, povezanosti krajanov, sodelovanju in energiji. Ne glede na vse pluse in minuse pa mislim, da je vsaka tekaška prireditev nekaj posebnega. V vsakem tem projektu je bil nekdo, posameznik ali skupina, ki so požrtvovalno garali, da se prireditev izpelje, kot se mora. Mislim, da me za prihodnost tekaškega sveta ne rabi skrbeti. Vsako leto vidim več tekačev in tekačic, prav tako pa je vsako leto več tekaških prireditev. Kar je kazalec, da je tek res postal moderen.

Foto: Igor Modic

Scroll to Top