Pravilna izbira tekaških copat

Izbira pravilne športne opreme, ko se odločimo biti aktivni, je izredno pomembna. Pri teku igrajo najpomembnejšo vlogo tekaški copati.

Danes je omenjeno obuvalo na voljo v modnih barvah in modelih, trgovine pa jih ponujajo po zelo različnih cenah. V kolikor želimo izbrati zase primerne tekaške copate, je potrebna potrpežljivost, predvsem pa moramo upoštevati nekaj preprostih navodil.

Zmeraj ko kupujemo nov par tekaške obutve je pomembno, da oba copata tudi preizkusimo. Všečen par je potrebno v trgovini obuti in v njih preživeti vsaj 5 min, idealno pa je, da se malo sprehodimo ali celo odtečemo nekaj metrov. Primeren copat nas ne sme tiščati, kajti pri tekaških copatih ne smemo računati na to, da jih bomo razhodili ali da bodo postali udobnejši, ko se bodo nekoliko zmehčali.

Udobno se moramo v njih počutiti od trenutka, ko jih obujemo.

Najboljša izbira so tisti copati, ki imajo »blaženje«. To so copati, ki nam pri vsakem koraku vračajo energijo, torej povzročijo, da imamo občutek, da so naše noge lažje. Pri izbiri tekaških copat moramo nameniti pozornost tudi dolžini in širini copata. Tekaški copat mora biti malo daljši od dolžine stopal. Med najdaljšim prstom in koncem copata naj bo za prst prostora, saj nam stopala med tekom nekoliko zatečejo – prav tako morajo biti tekaški copati ravno prav široki. Noga nam v nobenem primeru ne sme drseti ali poplesavati levo in desno. Prileganje copatu mora biti v vseh delih stopala popolno, več prostora torej privoščimo le prstom.

Za nakup tekaških copat si vzemite čas, svojo pozornost pa manj posvetite ceni in bolj kakovosti izdelka.

Scroll to Top