Športna prehrana

Vsak športnik, tako profesionalni, kot rekreativni bi moral v svojem vsakdanu uravnotežiti tri stvari: trening, počitek in prehrano.

Predvsem slednja je pri rekreativnih športnikih pogosto zanemarjena. V tem primeru seveda ne govorimo o prehranskih dopolnilih in umetnih dodatkih, ki jih prehranski trg zelo agresivno in prevečkrat tudi uspešno ponuja, temveč o uravnoteženem razmerju glavnih hranil: sladkorjev, beljakovin in maščob, ki bi jih morali zaužiti z dnevnimi obroki kuhane ali suhe hrane.

Pomembno je, da jemo uravnoteženo in da skušamo vnesti v telo zadosti omenjenih hranil, predvsem s pomočjo doma pripravljenih obrokov in se čim bolj izogibati umetnim nadomestkom. Vzemimo za  primer železo, to je tista snov, ki jo nujno potrebujejo tekači na dolge proge, še posebej pa ženske, saj jim ga prične zmanjkovati prej kot moškim, najdemo pa ga v mesu in rdeči pesi.

Poleg prehrane pa je bistvenega pomena hidracija, torej uživanje zadostne količine tekočine.

Vnos tekočine mora biti zadosten pred, med in po vadbi. Voda naj bo osnova, pri naporih daljših od ene ure pa lahko posežete tudi po energetskih pijačah, ki vsebujejo sol in elektrolite, saj jih s potenjem pospešeno izločamo iz telesa.

Pomembno si je zapomniti, da vsaj 2 uri pred vadbo ne jemo ničesar, takoj po vadbi, ko telo najhitreje absorbira zaužita hranila, pa si privoščimo lahek obrok, sestavljen iz enostavnih ogljikovih hidratov in kakovostnih beljakovin.

Scroll to Top