Kako se vrhunski športnik navadi na delovno mesto. Kakšne so prednosti dela?

 

Marija Šestak, bivša vrhunska atletinja. V troskoku je dosegla vrhunske rezultate in s tem prišla na sam svetovni vrh. Bila je 2. Na svetovnem in Evropskem prvenstvu l.2008 in 2009. Prav tako je na olimpijskih igrah v Pekingu dosegla 5, mesto, v Londonu pa 11. Danes mamica 2 punčk. Preko dela je še vedno tesno povezana z atletiko . Na atletski zvezi Slovenije je zaposlena za odnose z javnostjo. Prav tako pa s svojim možem Matijo Šestakom tesno sodeluje pri treningih.

 

Vsi vemo, da od športa kot je atletika ne moreš živeti. Tisti, ki so se odločili, da bodo trenirali atletiko imajo sigurno nek »back up »plan za tisti čas, ko prenehaš s športno kariero. V veliko pomoč so nam tukaj vojaki in policaji. Športniki se radi zatečejo k  njim z prošnjo za delo. Prednosti biti zaposlen kot vojak v športni enoti ali policaj je predvsem to, da ne hodiš nikamor kot na trening. Torej tvoja služba je trening. Kar pa športnikom še kako paše, dobi se tudi neka osnovna plača.Sicer se moraš vsake toliko časa oglasiti v »službo« da narediš določena usposabljanja, vendar je pa to tudi vse.

Sama sem zelo zadovoljna s službo, ki jo opravljam danes. Zaposlena sem na AZS- Atletski zvezi Slovenije, in pokrivam dela, ki se tičejo z odnosi z javnostjo in področja stroke. Delam v okolju, ki mi ni tuje. Še vseeno sem ostala v stiku z atletiko kar sem zelo vesela. Marsikdo nima takšne sreče in se more po končani karieri kljub ljubezni do tega športa odpraviti v čisto drugo smer. Sama  sem kar vredu doživela ta prehod iz atletskih stez v delovno področje.  Mislim, da ima športnik na nek način prednost pri navajanju na novo okolje, novo službo. Iz športa smo se naučili res veliko: strpnosti, delavnosti, discipline, prilagajanja. Vse kar dejansko rabiš v tem novem okolju nam je dal šport.

 

 

Foto: Vid Ponikvar

Scroll to Top